Bine aţi venit la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu" Arad!

director, prof. Aurelian Stana
director adjunct, prof. Lupea Georgiana

marți, 13 februarie 2024

Expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines"

   Clasele a V-a B și a VI-a A, a VII-a A, a VII-a B, alături de doamnele diriginte, prof. Ander Roxana, prof. Cilibia Claudia, prof. Ienciu Monica și prof. Mircea Adina, în vizită la expoziția „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” vernisată la Muzeul de Artă cu prilejul Zilelor Complexului Muzeal Arad.

"Organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, al Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad, al Institutului Italian de Cultură și cu sprijinul Muzeului Leonardo da Vinci, expoziția internațională „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” continuă circuitul internațional care a inclus orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.
Expoziția cuprinde 45 de modele ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii.
Grupate în 5 categorii: mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război, toate aceste minunății uimesc prin ingeniozitatea unui om care a creat în perioada renascentistă elementele esențiale ale funcționării multor obiecte utilizate și astăzi în toată lumea.
Cele 45 de modele, realizate din lemn, reproduc fidel schițele și proiectele originale datând de peste 500 de ani, modelele nefiind reproduse în timpul vieții inventatorului. Modelele prezentate în expoziția de la Arad sunt realizate de pricepuți meșteșugari italieni, creatorii Museo Le Macchine di Leonardo da Vinci Firenze."

Leonardo da Vinci, a fost un marcant reprezentant al Renașterii din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.
Viziunea lui Leonardo asupra lumii se bizuie pe logică. Ca arhetip al omului renascentist, este unul din inovatorii picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie. Mona Lisa (numele este de fapt Monna Lisa sau La Gioconda), portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, aflat în colecția Muzeului Luvru începând cu 1797, este considerat ca cel mai cunoscut portret realizat vreodată.
Nu mai puțin celebră este fresca intitulată „Cina cea de taină”, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.
Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, submarine, o mașină de socotit și multe altele. Puține din invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții sale. Mici invenții, precum o mașină automată de bobinat și o mașină de încercat rezistența la întindere a firelor, au fost puse în aplicare încă de atunci. A făcut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii, pe care, deși nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influențând în mod categoric progresul științific.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.