Bine aţi venit la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu" Arad!

director, prof. Aurelian Stana
director adjunct, prof. Lupea Georgiana

vineri, 22 ianuarie 2021

24 Ianuarie - Unirea Principatelor

      În fiecare an, la 24 Ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi „Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Deşi au existat şi voci care erau împotriva unirii, mai ales în Moldova, existând temeri că desemnarea Bucureştiului drept capitală va face ca Moldova să-şi piardă din influenţă, divanurile ad-hoc organizate în anii 1857 şi 1858 au demonstrat dorinţa de unire a populaţiei.

A urmat toamna anului 1858, când în Principate a început organizarea alegerilor pentru domnitor.

La 5 ianuarie 1859, în Moldova, Adunarea electivă formată din 48 de deputaţi l-a ales în unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, şeful partidei unioniştilor moldoveni.

În Ţara Românească, unde alegerile urmau să se ţină pe 24 ianuarie, locţiitorii domneşti erau antiunionişti, iar Adunarea electivă era dominată de conservatori, astfel că bucureştenii au fost mobilizaţi pentru a susţine candidatura lui Cuza.

În şedinţa din 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost votat în unanimitate, stârnind mânia Porţii Otomane și a Austriei, care au considerat alegerea drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul actului nu se prevedea ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte.

Astfel, Cuza a devenit domnitor al celor două principate, iar unirea lor a fost recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale.

       Elevii școlii au sărbătorit această zi importantă pentru români, urmărind filmulețe, ppt - uri despre acest eveniment, au intonat Hora Unirii, au recitat poezii și au realizat lucrări plastice.

CLASA PREGĂTITOARE C

(prof. înv. primar Bărdan Teresia)

CLASA  I  A

(prof. înv. primar, BALINT  LAURA)


CLASA  I  C

(Prof. înv. primar, PRIBAC HANELORE)



CLASA a II-a A

(Prof. înv. primar, BORZAK  CLARA)


CLASA a IV-a A

(Prof. înv. primar, BINCHICIU ILEANA)


CLASA a IV-a B

(Prof. înv. primar, LUPEA GEORGIANA)

                            


CLASA a III-a B

(Prof. înv. primar, Bibarț Cristiana)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.