Bine aţi venit la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu" Arad!

director, prof. Aurelian Stana
director adjunct, prof. Lupea Georgiana

joi, 15 noiembrie 2012

Serbarea lampioanelor, Laternenfest










Clasele cu predare în limba germană au sărbătorit miercuri LATERNENFEST, serbarea lampioanelor, devenită tradițională la școala noastră. Aceasta sărbătoare îi este dedicată Sf. Martin. Copiii s-au întâlnit în curtea școlii și au pornit cu lampioanele lor spre biserica catolică.


Ziua Sfântului Martin este sărbătoarea lui Martin de Tours, fixată în calendarul catolic şi protestant la data de 11 noiembrie. În Europa Centrală, acest obicei are forme diferite, dar în principal constă într-o procesiune cu cântece despre Sf. Martin şi o masă festivă, înaintea postului Crăciunului.
Acest obicei provine din lumea antică, din Imperiul Bizantin, în care creştinii sărbătoreau Ziua Sfântului Martin (11 noiembrie) ca pe ultima mare sărbătoare de dinaintea postului de 40 de zile al Crăciunului.
Această sărbătoare a fost preluată şi pe Valea Rinului, unde la data de 11 noiembrie este declarat oficial Carnavalul.
În seara zilei de Sfântul Martin (în germană Martinstag), are loc în Europa Occidentală o procesiune a copiilor, în care aceştia parcurg un anumit traseu având lampioane în mâini şi cântând cântecul lui Martin (în germană Martinslied).
Una din versiunile legendei povesteşte că, într-o iarnă geroasă, mergând călare, Sfântul Martin întâlneşte un cerşetor care suferea de frig. Sfântul îşi rupe în două mantia şi dăruieşte o jumătate cerşetorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.