Bine aţi venit la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu" Arad!

director, prof. Aurelian Stana
director adjunct, prof. Lupea Georgiana

luni, 2 aprilie 2012

Vizită la Turnul de Apă - clasele II A , II B

               Elevii claselor a II-a A şi a II-a B au vizitat Turnul de Apă.
Turnul de apă este o clădire din municipiul Arad, realizată după planurile arhitectuui Miklós Ybl, care a folosit ca model donjonul unei cetăți medievale.Turnul de apă are o înălțime de 35 metri și a fost dat în folosință în anul 1896, pentru aprovizionarea cu apă a orașului și pentru semnalarea incendiilor, motiv pentru care a fost ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor. La momentul construirii, a fost cea mai înaltă clădire a orașului. Este o construcție masivă din piatră și cărămidă, ce se remarcă prin decorația balcoanelor și a ferestrelor. Turnul a funcționat până în anul 1956 pentru aprovizionarea cu apă.
          Din 1990 turnul este în proprietate particulară, găzduind galeria de artă "Turnul de apă", care are o expoziție permanentă a apei, și multe expoziții de artă sau tematice.
                 Spațiul expozițional se întinde pe 5 niveluri: 
  • la etajul I sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici.
  • la etajul II sunt prezentate lucrări ale anilor ’70 – ’80, realizate de pictori arădeni.
  • la etajul III este expoziția Apa domestică, care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului.
  • la etajul IV se prezintă tradițiile pompierilor din Arad și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului de-a lungul timpului.
  • la etajul V se găsește bazinul de apă, cu o capacitate de 400 de tone, în care acum se poate urca pe o scară.
       După anul 1918 ,odată cu creşterea masivă a populaţiei oraşului ca urmare a trecerii Aradului la România cantitatea de apă furnizată a devenit tot mai neîndestulătoare S-a recurs la tot felul de soluţii neinspirate care au dus la scăderea calităţii apei furnizate ceea ce a dus la nemulţumirea populaţiei şi la nenumărate reclamaţii.
        Astfel organele administraţiei locale au demarat în anul 1931 la reconstrucţia uzinei de apă din Arad. Lucrarea a fost executată în întregime în regie proprie după proiectele elaborate de către inginerii şi tehnicienii angajaţi ai uzinei,ceea ce era la vremea respectivă un lucru merituos.

         Elevii au fost foarte încântaţi de vizită, în special când au ajuns la etajul al IV-lea, la nivelul cuiburilor păsărilor din copacii situaţi lângă turn, respectiv când au putut intra în vechiul bazin de apă de la etajul al V-lea. 
           Domnul Horia Truţă ne-a prezentat cu mare răbdare o mică parte din istoria acestui turn (bine-nţeles adaptată vârstei copiilor).
                                                     
                                                                        Prof. înv. primar, Balint Laura

























































2 comentarii:

  1. Interesantă idee de a vizita Turnul de Apă! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevăr, a fost o experienţă deosebită! Recomand tuturor vizitarea turnului! Merită!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.