"Dacii şi romanii" este o tabără cu tematică istorică iniţiată de către Asociaţia de Turism pentru Tineret Adeona în parteneriat cu Asociatia Virtvs Antiqva. Tabăra se desfăşoară în Munţii Vâlcan, Cabana Pasul Vâlcan, la o altitudine de 1300 m.
 În perioada 30 iunie - 6 iulie 2013, un grup de 12 elevi din şcoala noastră, însoţiţi de doamna profesoară Cilibia Claudia,  au participat la acest program, au trecut peste urmele romanilor, au descoperit  locurile de legendă în care dacii şi romanii au scris istoria şi au îmbinat aventura cu simplitatea muntelui.
Am ajuns la cabană, într-o atmosferă destinsă, savurând de sus, din telegondolă, peisagistica impresionantă a Munţilor Vâlcan.


Activităţile au fost deosebit de interesante şi foarte educative. Copiii au învăţat despre civilizaţia daco-romană, într-o manieră diferită de cea de la şcoală,  prin proiecţii video, prezentare de obiecte, arme, unelte, prezentare şi probare de costum de dac şi echipament de legionar roman,  discuţii libere. Însă cel mai interesantă a fost  învăţarea prin  activităţi practice, unde s-a încercat reconstituirea unor scene de viaţă din perioada daco-romană şi simularea unei lupte între daci şi romani.

        Celebra formaţie "testudo"
Am învăţat să tragem cu arcul! 
... şi ne-a ieşit chiar foarte bine!
Am avut şi concursuri sportive, dar şi multe activităţi specifice muntelui
Escaladă şi rapel pe stâncă  
Tiroliană
În parcul de aventură  
Peştera Bolii
Şi nu în ultimul rând drumeţii…  

Râsetele, buna dispoziţie şi cântecele de munte erau nelipsite din drumul nostru!

 Vârful Straja- 1864 m
            La cabană am practicat o serie de activităţi  şi jocuri distractive, care pe lângă rolul recreativ vizează şi dezvoltarea personalităţii copiilor, cunoaşterea şi depăşirea propriilor limite, munca în echipă.

            De neuitat au fost şi serile, fiecare având o tematică: seară de folk (cu cântăreţul Ionuţ Mangu), prezentare de carte (“Vreau să devin montaniard”- prof. Petre Gorea), seară de teatru, concurs de dans, seară de karaoke, discotecă şi bineînţeles nelipsitul foc de tabără.


            
                  A fost săptămâna în care nu doar am cunoscut frumuseţile ascunse ale muntelui, istoria celor ce au trăit pe aceste meleaguri,  ci a fost şi săptămâna în care ne-am cunoscut mai bine pe noi înşine.



Prof. Cilibia  Claudia